Šparagų festivalis Ukmergėje

2017 05 28
Karštą sekmadienio dieną netikėtai teko būti įdomioje ir linksmoje šventėje – šparagų festivalyje Ukmergėje (Ukmergės r. Žalgirio k. Sakalauskų ūkis). Šparagai Lietuvoje gana naujas dalykas ir tik paskutiniu metu sparčiai skinasi kelią į lietuvių virtuvę.
Šparagų auginimo pradžią Lietuvoje davę ir intensyviai šią desertinę daržovę reklamuojantys ūkininkai iš Ukmergės Sakalauskai ir toliau sėkmingai tęsia lietuvių pažindinimą su šiuo augalu. Šiuo metu Lietuvoje jau yra nemažai ir kitų augintojų, šios naujovės sekėjų, kurie buvo taip pat pakviesti dalyvauti šventėje ir turėjo galimybę pristatyti savo produkciją. Šeimininkai ėmėsi puikios iniciatyvos, pakviesdami šventėje dalyvauti ir kitus aplinkinius Ukmergės krašto ūkininkus, gaminančius ir kitus produktus. Smagu, kad tokios šventės, kurios populiarios Prancūzijoje, Italijoje, skinasi kelią ir Lietuvoje.
Šparagų festivalis Ukmergėje
Visi dalyvaujantieji galėjo išgirsti informaciją iš pirmų lūpų apie tai kas yra šparagai, kuo jie naudingi, kaip juos auginti. Vyrai linksmai buvo skatinami valgyti jų kuo daugiau, nes tai puikus afrodiziakas, o ir visiems kitiems ne pro šalį jais mėgautis. Vėliau visi norintiejį buvo šeimininkės nuvesti į ūkio laukus, kur ne tik galėjo pamatyti, kur ir kaip jie auginami, tačiau ir patiems leista nusiskinti šparagų ar tiesiog lauke patį šviežiausią šparagą suvalgyti. Renkami jie kiekvieną dieną ir viskas atliekama rankiniu būdu. Vėliau buvo aprodytas ūkis, gamybinės patalpos bei technika.
Šparagų festivalis Ukmergėje, Sakalauskų ūkis
Šparagų festivalis Ukmergėje
Be šparagų ūkyje auginamos braškės, serbentai, avietės. Produktai parduodami ir švieži, ir perdirbti: uogienės, užtepėlės, kurie vietoje ir gaminamos. Viename lauke pasodinta klevų, iš kurių ateityje ruošiasi gaminti klevų sirupą. Matosi, kad viskas planuojama į priekį ir nesigąsdinama naujovių. Kai sužinai, kad 56 ha ūkyje dirba tik keli žmonės, natūraliai kyla mintys, kaip visur spėjama ir iš kur pas žmones tiek jėgų ir užsidegimo bei neišsenkančių idėjų?
Šparagų festivalis Ukmergėje
Po tokios, vadinkime rimtos, festivalio dalies, visi lankytojai buvo pakviesti į linksmąją dalį: šparagų valgymą. Vietoje lauke buvo gaminami patiekalai vienas po kito, kuriais visi norintieji paragauti buvo vaišinami. Tokiu patraukliu būdu žmonėms buvo aiškinamą apie šparagus, kaip juos paruošti, kaip valgyti, ką iš jų galima pasigaminti.
Šparagų festivalis Ukmergėje
Nors šparagai man nėra naujiena, bet teko keletą ir naujų dalykų  sužinoti. Visada galvojau, kad žalieji ir baltieji šparagai yra skirtingų rūšių. Bet pasirodo tai tie patys šparagai, tik skiriasi jų auginimo būdas. Žaliesiems leidžiama prasikalti į žemės paviršių, o baltieji apkaupiami žemėmis ir auga nematydami saulės šviesos.
Šparagų festivalis Ukmergėje
Arba naujiena man, kad nuskintus šparagus, būtina kuo greičiau juos atšaldyti, nes kitaip jie, nors ir nupjauti, vis tiek auga ir tada nukenčia skaniausia šparago dalis – viršūnėlės. O gaila. Būtų puiku, nupjauni, o derlius kasdien didėja, didėja…
Šparagų festivalis Ukmergėje, Sakalauskų ūkis
Šparagų festivalis Ukmergėje
Šventė buvo puiki ir rezultatą tikiuosi šeimininkai pasiekė – bent jau ant šventėje dalyvavusiųjų stalo rečiau ar dažniau, bet šparagai ras savo vietą.
Šparagų festivalis Ukmergėje
Labai laukiu, kai ir pas mus ateis tokios tradicijos, kai ūkininkai pastoviai rengs šventes, muges ar turgelius, nesvarbu kaip jas pavadinsi, bet bus suburti vienoje vietoje to krašto ūkininkai, augintojai, gamintojai ir pristatinės savo produkciją.
Šparagų festivalis Ukmergėje, Sakalauskų ūkis
Šparagų festivalis Ukmergėje
Kad šventės būtų tokios, kad norėtųsi lėkti net į tolimiausią Lietuvos kraštą, nes žinosi, kad tokios duonos, sūrio ar kažko kito gausi tik ten ir niekur kitur.
Šparagų festivalis Ukmergėje

 

Jums taip pat gali patikti...

2 komentarai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *