Skonio turas. Lacijus. Italija. 4

Skonio turas. Lacijus. Italija. 4
Artišokų vakaras pas Jurgą ir Paulių Jurkevičius
Paliekame Kampaniją ir persikeliame į Lacijaus regioną, į Romą. Namuose pas Jurgą ir Paulių ruošiama vakarienė, kurios tema artišokai. Balandžio mėnesį Lacijaus regione pats artišokų (it. carciofi romaneschi ) bumas, kada jie, anot italų, įgija skonio brandumą. Todėl Jurkevičiai mus jais ir lepino. Nuostabia duonos brusketa (it. bruscheta) su artišokais ir pekorino (it. pecorino) sūriu. Makaronais su Sardinijos midijomis, Tirėnų jūros aštuonkojais ir artišokais. Salotomis su artišokų karpačio (it. carpaccio). Teko netgi paragauti artišokų lapų užpiltinės “Cynar”. Jaukioje, atpalaiduojančioje aplinkoje, prie taurės vyno aptariame per kelias dienas patirtus įspūdžius.
Skonio turas. Lacijus. Italija. 4
vakarienė pas Jurgą ir Paulių Jurkevičius
Išsiklausinėjame šeimininkų apie maisto ruošimo subtilybes, artišokų ruošimo būdus. Šeimininkė atskleidžia paslaptį, kaip išsaugoti rankas po artišokų ruošimo, kadangi artišokuose daug geležies, jie turi savybę patys juoduoti ir rankas juodinti. Pasirodo tereikia rankas patepti citrinos sultimis. Pačius artišokus irgi reikia apšlakstyti jomis, tada jie nejuoduos. Artišokams nulupa visą grožį – viršutinius į žvynus panašius lapelius, pjauna per pusę ir viršūnės dalį meta lauk, tačiau palieka kotelio kelis centimetrus. Valgomi žali, apšlakstyti citrinos sultimis, aliejumi ir prieskoniais arba kepami, verdami, troškinami. Žiemą -pavasarį italai artišokų valgo labai daug, nes tai yra pats jų sezonas, dar žinant jų ne tik skonines, bet ir gydomąsias savybes, artišokai tampa skaniu ir mėgstamu vaistu.
Skonio turas. Lacijus. Italija. 4
vyno ūkis “Casale Cento Corvi”
Toliau savo degustacijas tęsiame netoli Romos esančiame Červeteryje, kadaise etruskų buvusiose žemėse. Lankome vyno ūkį “Casale Cento Corvi”.
Skonio turas. Lacijus. Italija. 4
vyno ūkis “Casale Cento Corvi”
Vyndarys Fiorenzo Collacciani yra naujam gyvenimui prikėlęs senovinę vynmedžių veislę Giacche (liet. Džiakė), augintą dar etruskų laikais. Vyno ūkis įsikūręs tiesiog istorinėje vietoje, šalia UNESCO saugomo paveldo etruskų nekropolio. Jam pasisekė rasti kelius sulaukėjusius vynmedžius ir atlikus DNR tyrimus įrodyti, jog šie keli sodinukai ir etruskų kapavietėse rastos vynuogių sėklos yra tos pačios kilmės. Todėl šiuo metu gamina išskirtinį vyną, šeimininko žodžiais tariant, gimusį anksčiau už Romą.
Skonio turas. Lacijus. Italija. 4
vyno ūkis “Casale Cento Corvi”
Ragaujame 5 rūšių vyno, klausomės vyndario pasakojimų apie  senovę, šiose žemėse gyvenusius etruskus ir jų paveldą. Be jokios abejonės etruskų istorija smarkiai veikia vyndario vyno gamybos filosofiją ir skonio paieškas, bandant sujungti praeitį su dabartimi ir naujovėmis, netikėtais skoniais ir kvapais.
Skonio turas. Lacijus. Italija. 4
vyno ūkis “Casale Cento Corvi”

Ankstesnį pasakojimą apie kelionę po Italiją galima perskaityti čia: wayway/skonio-turas-kampanija-italija-3/

Jums taip pat gali patikti...

Komentarų: 1

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *