Skonio turas. Kampanija. Italija. 3

Skonio turas. Kampanija. Italija. 3

 

Buivolių pieno Mozzarella (Via Torre di Mare 1, Paestum)
Kitą dieną turėjome garbę susipažinti su Kampanijos sūrių karaliene “Mozzarella”. Tikriausiai nėra nei vieno šiame krašte italo, kuris per dieną nesuvalgytų savosios mocarelos porcijos. Tik jie vieninteliai ir turi išskirtinę galimybę gauti tikrai šviežios, tik ką iš buivolių pieno pagamintos. Tokios, kokia ir turėtų būti valgoma mocarella.
Skonio turas. Kampanija. Italija. 3
“Barlotti” sūrinė
Mocarelos degustuoti ir pamatyti jos gamybos vykome į “Barlotti” sūrinę. Ūkis apima visą gamybos ciklą nuo pašarų, buivolių auginimo, veisimo, sūrio ir kitų produktų iš buivolių pieno ar mėsos gamybos bei pardavimo. Viskas auginama stengiantis išlaikyti kuo natūralesnes  sąlygas. Tik pagaminta šviežia mocarela pakuojama į maišelius, pripildytus sūrymo. Maišelis, su viduje plaukiojančia mocarela, dedamas į putplasčio dėžutes ir kuo skubiau pakraunamos išvežimui į tolimesnius Italijos kraštus ar net į kitame pasaulio krašte esančias šalis. Mocarela valgoma tik šviežia ir jokiu būdu nelaikoma šaldytuve. Šviežia turi būti suvartojama per 24 val., laikoma sūryme gali išsilaikyti iki savaitės. Todėl kelionė nuo gamintojo iki pirkėjo turi būti kuo spartesnė.
Skonio turas. Kampanija. Italija. 3
“Barlotti” sūrinė
Šeimininkas mums patiekia degustacijai šviežiai pagamintos mocarelos. Aptraukta žvilgančia, švelnia lyg šilkas odele, perpjovus lėtai dar teka pienas. Pirmieji šviežumo požymiai. Mocarelos kokybę nusako ir tai, ar nurijus kąsnelį justi burnoje buivolės pieno skonis. Rūkyta mocarela ( “Mozzarella affumicata” ), turinti ypatingą skonį. Brandintas buivolių pieno sūris ir rikota ( it. ricotta ), antrinis produktas, gaminamas iš išrūgų, likusių po mocarelos gaminimo. Švelnus, tirpstantis burnoje, varškės tekstūros sūris. Ragaujame sūrius su brusketa (it. bruschetta), gausiai patiektą su mažaisiais pomidoriukais, auginamais Vezuvijaus ugnikalnio derlingoje papėdėje. Pomidoriukų skonis toks saldus ir švelnus, jog valgant užrištomis akimis  nesuprastum, kad valgai pomidorus.
Skonio turas. Kampanija. Italija. 3
vytinta buivolių mėsa
Ragaujame vytintos buivolių  mėsos dešros. Buivolių mėsa garsėja savo mažu kaloringumu ir laikoma sveika mėsa. Žinoma negalime neparagauti ir  šviežių buivolės pieno ledų. Sotus, skanus, seniai neberagautas natūralių ledų skonis, kuris išlieka burnoje pusę dienos.
Baltosios figos. “Santomiele” (via Salita San Giuseppe, Prignano Cilento (Sa))
Skonio turas. Kampanija. Italija. 3
Baltosios figos. “Santomiele”
Iš “Barlotti” sūrinės vykstame į Čilento nacionaliniame parke, nedideliame senoviniame miestelyje tarp žaliuojančių kalnų ir slėnių įsikūrusią įmonę “Santomiele” (2013m pagal restoranų gido “Gambero Rosso” reitingą 1 vieta). “Santomiele” garsėja savo baltosiomis figomis, atkurtais senoviniais figų ruošimo būdais ir žinoma naujų skonių kūrimu.
Skonio turas. Kampanija. Italija. 3
Baltosios figos. “Santomiele”
Degustacija sukelia lengvą netikėtumo šoką. Kažkur, kaimo glūdumoje, papuoli į modernią erdvę. Interjero dizaine apgalvota kiekviena detalė, o figos patiekiamos su išskirtine elegancija. Figų skonis apstulbina, tiesiog groja burnoje. Supranti, jog ką esi ragavęs prieš tai yra net nelyginama.
Skonio turas. Kampanija. Italija. 3
Baltosios figos. “Santomiele”
Lėtai ragaujame vis kitaip paruoštų figų, kaskart sutikdami nedidelį meno šedevrą su iki galo išgrynintu skoniu. Harmonija tiesiog liejasi per kraštus, pradedant gamta, interjeru, figų pateikimu ir baigiant skonio pojūčiais.

Sekantį pasakojimą apie kelionę po Italiją galima perskaityti čia: http://wayway/skonio-turas-lacijus-roma-italija-4/

Ankstesnį pasakojimą apie kelionę po Italiją galima perskaityti čia: http://wayway/skonio-turas-kampanija-italija-2/

 

Jums taip pat gali patikti...

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *